SmartPly

Swung House, Den Haag - Duet in MDF en OSB


De combinatie Medite MDF en SmartPly OSB geeft aan het maatmeubilair in Swung House een bijzondere uitstraling. Het OSB (Oriented Strand Board) in de ColorVlok uitvoering is verwerkt in de constructieve opbouw.

De oorspronkelijke natuurlijke uitstraling van het OSB krijgt door de speciale lakbehandeling een prachtige textuur. Voor de ladefronten en deuren is het strakke en gladde Medite Ecologique gekozen, voorzien van een dekkende afwerklaag. Het homogeen opgebouwde Medite MDF is stabiel en biedt een solide houvast voor het hang- en sluitwerk.

Het nieuwe werken

Swung House bevindt zich op een mooie zichtlocatie langs de A12. Het verzamelkantoor biedt klanten - op afroep, per uur en dagdeel- professionele en inspirerende flexwerkplekken. Huurders kunnen netwerken en klantcontacten onderhouden.

Odette Ex was vanaf het begin betrokken bij de vormgeving van dit concept voor het “nieuwe werken”. Swung House manager Jean-Marc Verhoeven: “Onze gebruikers hebben geen formele banden met elkaar maar krijgen wel het gevoel dat zij deel uitmaken van een dynamisch, inspirerend en bloeiend bedrijf”.

Naast kantoorplekken biedt Swung House stilteplekken en ruimtes voor vergaderingen, brainstormsessies en coaching. Het ligt in de bedoeling dat deze formule op meerdere locaties in Nederland wordt aangeboden.

Odette; “Wat mij aanspreekt is dat hier sprake is van werken vanuit het hart en het streven naar een betere en duurzame toekomst, terwijl dit ook inhoudt dat er geld verdiend moet worden.”

Maatmeubilair

In Swung House bestaat het maatmeubilair in MDF en OSB op de begane grond uit een ruime balie in de entreeruimte, postboxen en een pantry. Op de eerste verdieping bevindt zich een verdiepingshoge en metersbrede boekenkast en verspreid over de 1e en 2e verdieping zijn lage separatiewanden rond werkplekken gerealiseerd.

De interieurarchitect, met oog voor detail, maakt steeds een zorgvuldige afweging over het afwerkniveau van het interieur.

“Bij het maatmeubilair met deuren zijn de randen van de OSB rompen afgewerkt met een bijpassend foliebandje. Bij de open schappenkast zijn de randen juist niet afgewerkt. Door deze aanpak bleef het project binnen het budget, zonder concessies te hoeven doen aan de kwaliteit.”

Milieubewust

Duurzaamheid was de leidraad bij de totstandkoming van dit project stelt Jean-Marc Verhoeven: “Wij zijn zeer content dat het Swung House concept niet alleen de Telewerkaspectprijs won maar ook 5 sterren kreeg toegewezen in de Good&Green Guide The Hague. Dit is de bekroning op onze inzet om een bijdrage te leveren aan een betere wereld, een duurzame en milieuverantwoorde samenleving, ook wat werken betreft.”

Odette Ex kiest bij voorkeur voor duurzaam en milieubewust. “Ruimtelijkheid en harmonie blijven essentiële waarden in mijn ontwerpen en de details bepalen de coherentie van het uiteindelijke beeld.”

In al het maatmeubilair is plaatmateriaal verwerkt waarvan de grondstof hout afkomstig is uit duurzaam beheerde en FSC gecertificeerde bossen die Coillte in bezit heeft. Beide plaatmaterialen zelf worden door Coillte Panel Products geleverd met een FSC certificaat en de productie vindt zonder toevoeging van formaldehyde plaats.

In Swung House wordt het sfeerbeeld in het maatmeubilair aangevuld met het rustige en ragfijne patroon van gestreepd vilt in de wandafwerking. Odette Ex: “Dit gerecycled vilt wordt geperst uit gerecycled textiel uit de auto-industrie dat wordt vervilt met oude tapijten. Deze wandafwerking verbetert de akoestiek en geeft het interieur een warme, textiele uitstraling.”

Duurzaamheid

Ex weet wat voor impact hoge duurzaamheidseisen hebben op het maken van de juiste keuzes. “Het ontwerpproces van gebouwen die opgaan voor duurzaamheid krijgt een bijzondere drive, omdat alles in het teken staat van de prestaties op het gebied van energiebesparing, waterefficiëntie, reductie van CO 2 emissie, de kwaliteit van het binnenmilieu en de invloed van de toegepaste materialen op het milieu.”

Ex heeft als interieurarchitect ook het interieur van het nieuwe TNT hoofdkantoor in Hoofddorp ontworpen. Bij dit project stond alles in het teken van een hoge Greencalc-score (meer dan 1000, wat 2x zo goed is dan het gemiddelde), een financiering met het predicaat Groen financiering en het verkrijgen van een platinum certificaat in het kader van LEED. (Leadership in Energy and Environmental Design).

Het Swung House heeft dan wel geen duurzaamheidscertificaten, maar Odette Ex geeft aan dat het “nieuwe denken in duurzaamheid” zeker van invloed is geweest op het ontwerpproces voor het “nieuwe werken”. FSC gecertificeerd Medite MDF en SmartPly OSB passen in ieder geval heel goed in dit beeld.

PROJECTGEGEVENS

Swung House Haaglanden,

Prinses Alexialaan 8,

2496 XA Den Haag

http://www.swunghouse.nl/

Opdrachtgever: Swung House Haaglanden, Den Haag

Gebouwontwerp: Rietveld Architects, New York

Ontwerp interieur: Ex Interiors, Nieuwegein

Interieurbouwer: Retera Interieurwerken, Veldhoven

Toeleveranciers: Medite Ecologique en SmartPly OSB Colorvlok Baars & Bloemhoff, Nieuwegein

Bruto Oppervlakte: 935 m²

Kadertekst

OSB special: ColorVlok

OSB 3 van SmartPly is FSC gecertificeerd en wordt zonder toevoeging van formaldehyde geproduceerd uit houtspaanders van verschillende grootte. De plaat is homogeen en vlak en is vrij van kwasten en scheuren.

ColorVlok bestaat uit een OSB 3 plaat die is voorzien van een semitransparante blanke lak of een kleurlaklaag. Dit type plaatmateriaal geeft een extra dimensie aan de herbestemming van voormalige industriële gebouwen, fabriekshallen en pakhuizen waarbij het minimalisme en een industriële look van een loft past.

ColorVlok Loft wordt in 4 varianten op de markt gebracht: Naturel, White, Grey en Black.